“Šećer je loš za naše zube.” – tvrdnja je s kojom se svi možemo složiti, ali postoji nekoliko mitova ili pretpostavki koje često čujemo pa ih ovim putem želimo razbiti.
Vaši zubi vole “dijetu” i pića bez šećera. Logika iza ove pretpostavke je očita: ako je šećer u pićima štetan, onda je opcija bez šećera u redu. Znači li to da možete piti limunadu ili Coca-Colu bez šećera i da pri tome neće biti štetnih posljedica po vaše zube? Ova pretpostavka je mit. Istraživanja su pokazala kako je upravo Coca-Cola bez šećera imala lošiji učinak na zube, nego obična Cola-Cola. Iako dijetalni napici možda imaju neke prednosti, očuvanje vaše cakline svakako nije jedna od njih.
Mnoga pića bez šećera su bogata fosfornom kiselinom, limunskom kiselinom i/ili vinskom kiselinom koje mogu oštetiti zubnu caklinu, što dovodi do propadanja zubi, nastanka potencijalnih karijesa ili problema s desnima. To vrijedi čak i za voćne sokove, koji mogu biti bogati prirodnom limunskom kiselinom. Zamjena limunade sokom od naranče može imati puno prednosti za vaše zdravlje, no to nije uputa da pretjerate u konzumiranju svježeg soka od naranče. Naš savjet: pijte sok od naranče, ali sa slamkom.
Postoje, naravno, pića koja malo ili nimalo ne štete zubima i nije iznenađenje da je voda na samom vrhu tog popisa, ali možemo shvatiti da ponekad želite popiti i nešto drugo. Čaj i kava, napici su koji su relativno prihvatljivi za zube (međutim, pijte ih u manjim količinama ako želite zadržati bjelinu svojih zubi). Mlijeko se također smatra prihvatljivim pićem kada se radi o zdravlju vaših zubi.
Korisno je izbaciti sav šećer. Ako je šećer loš za vaše oralno zdravlje, logika bi trebala biti vrlo jednostavna – smanjite šećer ili u potpunosti izabacite šećer iz upotrebe i poboljšajte zdravlje svojih zubi. Problem je u tome što zdravlje zubi nije jedini aspekt vašeg zdravlja koji treba uzeti u obzir (iako su naše teme dentalno orijentirane, želimo vas educirati kako uvijek treba sagledati širu sliku našeg zdravlja).
Da, preporuča se izbacivanje rafiniranih šećera poput onih u slatkišima, ali ne i “prirodnih” šećera fruktoze i laktoze koje nalazite u voću i mliječnim proizvodima. Hrana s prirodnim šećerima sadrži druge važne hranjive tvari koje pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi i doprinose vašem cjelokupnom zdravlju. Brezin šećer, eng. xylitol, koristi se kao zdravija verzija zaslađivača i pomaže pri uništavanju bakterija u ustima koje su odgovorne za kvarenje zubi.
Glukoza u rafiniranim šećerima razgrađuje se u ustima, što rezultira onim neugodnim kiselinama koje smo prethodno spomenuli, dok se fruktoza i laktoza razgrađuju u vašem želucu (to ne znači da ne biste trebali četkati zube nakon konzumiranja prirodnih šećera jer i oni ostavljaju naslage (ipak puno manje) na zubima te mogu imati dugoročno loš utjecaj).
Kako biste smanjili utjecaj šećera i kiselina u hrani koja sadrži prirodne šećere, održavajte kvalitetnu rutinu zaštite oralnog zdravlja kod kuće i posjećujte svog stomatologa redovito. Kako smo do sada već pisali, puno je procesa koji se događaju u našim ustima i koji mogu imati utjecaj na cjelokupno zdravlje, a često problemi sa zubima nas mogu uputiti da nešto drugo nije u redu.
Zube treba oprati odmah nakon konzumiranja šećera. Da, trebali biste, ali to ovisi o kojim se šećerima radi i s čime su pomiješani.
Dobro je četkati zube nakon konzumiranja rafiniranog šećera, poput keksa i slatkiša, no četkanje zubi odmah nakon npr. soka od naranče, koji je spoj šećera i kiseline, nije preporučljivo.
Kada jedete ili popijete nešto kiselo, razina pH u ustima se mijenja, a četkanje zubi odmah nakon pića ili obroka povećava rizik od oštećenja cakline. U takvim je situacijama najbolje pričekati sat vremena prije pranja zuba.
Pravilna dentalna higijena, koja podrazumijeva i znanje kada prati ili pričekati s pranjem zubi te smanjenje hrane pune šećera i kiselina, smanjuje mogućnost daljnjeg oštećenja zubi, a time i cjelokupnog oralnog zdravlja.
Šećer je najgora stvar za vaše zube. Iako je šećer dugoročno nedvojbeno štetan za zube, česta i pretjerana konzumacija dovodi do nakupljanja plaka, bakterija i svih vrsta problema sa zubima, ne smijemo razmišljati da je samo ta jedna stavka najgora.
Kao što je gore spomenuto, kiselina u hrani i piću može biti jednako štetna, ako ne i više, a vrlo često je možemo pronaći upravo u dijetalnim proizvodima bez šećera.
Jedite zdravu i svježu hranu i vaše će vam zdravlje biti zahvalno.
I za kraj…
Ključno je smanjiti ili izbaciti rafinirane šećere i pridržavati se temeljite rutine oralne higijene kod kuće – to uključuje trikove poput pranja zubi prije jela ujutro, redovno korištenje konca za zube te konzumaciju vode tijekom dana, sve kako biste održali razinu sline na optimalnoj razini.
Također je potrebno održavati redovite stomatološke preglede kako bi se potencijalni problemi na vrijeme otkrili i spriječili ili izliječili.
Kontaktirajte nas za svoj sljedeći pregled, i pazite na svoje zdravlje!
Autorica: Ivana Rokolj